Sportschool of CrossFit? - CrossFit Limes

“GEWONE” SPORTSCHOOL OF CROSSFIT?

Wall balls: coordinatie, conditie & kracht

Er is een groot verschil tussen een “gewone” sportschool en een CrossFit box. Ons doel is niet om de normale sportschool af te kraken, maar juist het verschil uitleggen. Wat het beste bij jouw past, is namelijk afhankelijk van je doelstellingen.

Wij krijgen de vraag vaak, wat is er anders tussen een CrossFit box of een normale sportschool. Wat is beter? Wat zijn de voordelen van? Trainen kan toch ook in een gewone sportschool?

De juiste keuze hangt af van je doelstellingen. Wil je trainen voor spiermassa en vooral groter worden – denk bodybuilding – dan is een CrossFit box wellicht niet jouw directe keuze. In een CrossFit box trainen vooral mensen die fitter, sterker en sneller willen worden. Bij verschijnselen zijn natuurlijk ook meer spiermassa maar dat is niet het doel op zichzelf.

Verschillen van een CrossFit box tegenover een gym

CrossFit Box

 • Veel persoonlijke begeleiding
  Bij CrossFit wordt gewerkt in kleine groepen. Bij ons max. 9 personen. Hierdoor is er veel persoonlijke aandacht voor techniek en veilig bewegen. Dit is vooral omdat functionele bewegingen goed aangeleerd moeten worden. Denk hierbij aan de (overhead) squat of muscle-up.
 • Variërend workouts (WOD)
  Elke dag is er een andere workout – daarom ook de naam WOD, Workout Of the Day – op deze manier blijft sporten uitdagend en wordt je lichaam dagelijks anders geprikkeld.
 • HIT
  High Intensity Training. Trainen op een hoge intensiteit voor snelle resultaten. Door maximaal te gaan in een korte tijd verbrand je een hoop calorieen en geef je je lichaam een enorme prikkel om de volgende training nog beter te kunnen weerstaan.
 • Functionele bewegingen
  Alle bewegingen komen terug in het dagelijks leven. Bijv. de squat. Dagelijks ga je meerdere keren staan en zitten op een stoel. Met functionele bewegingen meerdere spieren door je hele lichaam aan het werk. Denk hierbij aan menselijke bewegingen zoals klimmen, springen, slepen, tillen etc. Op deze manier ontwikkel je spierkracht die je in praktijk goed kan gebruiken.
 • Het gebruik van je eigen lichaam
  In CrossFit onderscheiden we 3 typen bewegingen: conditiewerk zoals hardlopen en roeien, bodyweight oefeningen zoals burpees, push-ups en pull-ups en gewichtheffen met een olympische stang maar ook andere voorwerpen. We gebruiken echter nooit een machine zoals bij gewone fitness.

  METCON GYMNASTICS WEIGHTLIFTING
  Rennen / sprinten Pull-ups Presses
  Roeien Burpees Squats
  Zwemmen Muscle-ups Lifts
  Double unders Sit-ups Snatch

Sportschool/Gym

 • Weinig persoonlijke begeleiding
  Bij een normale sportschool wordt je al snel achter een machine gezet waarbij weinig tot geen techniek voor nodig is en dus de begeleiding ook niet nodig is. Je kan hierdoor al snel aan de slag.
 • Eenzijdig, vast schema
  Routine is the enemy. Bij een sportschool wordt er al snel een schema aangeboden die je voor een aantal maanden moet volgen. Dit brengt een eenzijdige manier van trainen met zich mee.
 • Bewegingen uit het bodybuilding
  Vooral gericht op het creëren van volume. Groter worden en je lichaam vormgeven.
 • Het gebruik van machines
  Met machines wordt geisoleerd getraind waardoor je heel specifiek een bepaalde spier kan trainen en volledig uitputten. Bij een sportschool wordt er vaak niet naar bewegingen getraind maar naar spieren, door middel van machines. Dit hoeft niet direct een nadeel te zijn, tenminste niet als het doel is om spieren te kweken.

CrossFit uitproberen?

Wil jij CrossFit eens uitproberen? Meld je aan voor een gratis introductieles CrossFit in Alphen aan den Rijn. In 1 les maak je kennis met de intensiteit die CrossFit kan bieden.

  Naam*

  Email*

  Telefoonnummer*

  Datum

  Hoe heb je van ons gehoord?

  Vragen en/of opmerkingen

  Velden met * zijn verplicht.