CrossFit fundamentals lessen in Alphen

CrossFit fundamentals

CrossFit definieert fitness als de fysieke capaciteit om dingen te doen die je wilt doen (bekend, gepland) en die het leven van je vraagt (onbekend, niet gepland).In meetbare en observeerbare termen is fitness: ‘Increased workcapacity across broad time and modal domains’.

CrossFit is een kracht- en conditioneel trainingsprogramma dat als doel heeft een zo’n breed mogelijke prikkel op het lichaam te creëren. CrossFit onderscheid zich doordat het zich niet richt op één specifiek onderdeel van fitness. CrossFit streeft ernaar om de 10 fysieke eigenschappen van het lichaam te trainen.

Omschrijving CrossFit

Omschrijving voor ‘increased workcapacity across broad time and modal domains’ bestaat uit: functionele bewegingen, constant gevarieerd en hoge intensiteit.

  1. Functionele bewegingen
    Dit zijn primaire bewegingen die in het dagelijks leven veelvuldig voorkomen, denk aan het buigen en strekken van de benen en romp, duwen en trekken van de armen en het stabiliseren van de romp verpakt in een fitness jasje. In CrossFit zijn er 9 functionele basisbewegingen.

  2. Hoge intensiteit
    Intensiteit is de variabele die het meeste impact heeft op het fysiologische systeem en voor de meeste prikkels zorgt. Intensiteit wordt hetzelfde gezien als vermogen: zoveel mogelijk arbeid in zo’n kort mogelijke tijd! Intensiteit gaat vaak ook hand in hand met mentale weerbaarheid wat een essentieel onderdeel is van de CrossFit.
  3. Constant variëren
    CrossFit streeft naar een zo’n breed mogelijke fitness. Constant gevarieerd trainen is dan een logisch gevolg. CrossFit wil dat sporters gaan presteren en trainen in alle energiesystemen, alle 10 fysieke eigenschappen, een grote diversiteit van gymnastiek oefeningen en oefeningen met externe weerstand (gewichtheffen).