Bootcamp en CrossFit, wat is het verschil? - CrossFit Limes

BOOTCAMP EN CROSSFIT, HET VERSCHIL

CrossFit WOD met kettlebells & box jumpsBij Bootcamp maak je gebruik van je eigen lichaam en de elementen uit de natuur. Je bent dus veel buiten, warm of koud, droog of nat. Bij CrossFit train je primair binnen – in een CrossFit box – met je lichaamsgewicht & gewichten zoals barbells, kettlebells en wall balls. De buitenwereld wordt vooral gebruikt voor rennen, sprinten & het nodige gooi en smijtwerk.

Wat is CrossFit

CrossFit is een vorm van groepstraining, bedacht in 2000 door CrossFit oprichter Greg Glassman. Volgens Glassman: “is a deliberate attempt to optimize physical competence in each of 10 recognized fitness domains.” Oftewel je met CrossFit train & ontwikkel je je hele lichaam en krijg je een grotere algemene conditie.

Er is niet een typische CrossFit training en dat komt omdat de training elke dag anders is. Hij heet daarom ook de Workout Of the Day, kort weg WOD. Deze WOD wordt elke dag in de CrossFit box bekend gemaakt op het whiteboard. Op deze manier wordt je constant uitgedaagd met nieuwe bewegingen & combinaties hiervan.

Wat voor soort apparatuur heb Crossfitters gebruiken?

CrossFitters gebruiken diverse apparatuur. De volgende zaken kom je in elke echte box tegen:Materialen voor CrossFit

 • Pull-up rek
 • Barbell & bumpers / Halters met schijven
 • Ringen
 • Kettlebells
 • Touwen
 • Wall balls
 • Box jumps
 • Springtouwen
 • Roeimachines
Wie is CrossFit het best geschikt voor?

CrossFit trekt doorgaans fanatieke sporters, militairen, politie en meer aan. CrossFit is veeleisend in zijn aard maar is geschikt voor jong & oud. Elke workout is namelijk aan te passen zodat iedereen maximaal kan gaan op zijn eigen niveau.

Hoe competitief is CrossFit?

Ben je competitief in gesteld? Dan is CrossFit zeker geschikt voor je. In CrossFit houden we er van alles meetbaar te maken. Hiermee kan je je eigen progressie goed in de gaten houden maar kan je ook goed met elkaar vergelijken. Zo kan je jaarlijks mee doen met de “CrossFit Games” en andere evenementen om je eigen fitheid te testen. CrossFit is hiermee daadwerkelijk een eigen sport geworden met de meest verbazingwekkend atleten in de wereld (bijv. Rich Froning en Camille LeBlanc-Bazinet)

CrossFit uitproberen?

Wil jij CrossFit eens ervaren? Schrijf je in voor een gratis introductieles. Pas op: het is verslavend!

  Naam*

  Email*

  Telefoonnummer*

  Datum

  Hoe heb je van ons gehoord?

  Vragen en/of opmerkingen

  Velden met * zijn verplicht.

  Wat is Bootcamp

  Bootcamp met pushupsEen fitness bootcamp is (grote) groepstraining ontworpen voor vetverlies, verbeterde spier definitie en het opbouwen van conditie. Meest bootcamps leggen de nadruk op het opbouwen van een sterke “core” en functionele kracht terwijl lichaamsvet wordt verbrandt.

  De term “bootcamp” is afgeleid van de eerste training die militaire doorlopen wanneer in dienst komen. Je ziet direct het beeld van een drill sergeant voor je die schreeuwen om meer push-ups terwijl je met je neus in de modder ligt. Echter, dit is niet het soort bootcamp waar we het hier over hebben.

  De meeste fitness bootcamps lijken meer op een personal training maar dan voor een grote grope. Het gaat om de begeleiding en motivatie van een trainer die gebruik maakt van positieve versterking om zijn of haar cliënten te motiveren en tot het uiterste te gaan. Bootcamps begonnen populair te worden rond 2005 en zijn snel gestegen in populariteit vanwege de hoge mate van succes bij deelnemers.

  Wat voor soort apparatuur gebruiken ze in de bootcamps?

  Bootcamps gebruiken vooral het eigen lichaamsgewicht. Daarnaast worden materialen als touwen, sandbags & banden gebruikt. Alles wat makkelijk de natuur mee in te nemen is.

  Een veel gebruikte bootcamp training model is het gebruik van circuits, die het veel makkelijker maakt om tegemoet te komen aan de verschillende fitnessniveaus binnen de groep. Bijvoorbeeld, kunt u een 1-minuut push-up station waar in een groep van mensen de ene persoon 10 push-ups maakt en de getrainde atleet er 40 doet. Zij voeren de oefening dus uit op hun eigen niveau, maar voelen dezelfde intensiteit. De hoeveelheid herhalingen of gewicht heeft niets te maken met de intensiteit. Het hangt allemaal af van het niveau van de deelnemer.