Wat betekent Rx in CrossFit en waar komt het vandaan? - CrossFit Limes

Wat betekent Rx in CrossFit en waar komt het vandaan?

CrossFit is een uitdagende en intensieve trainingsvorm waarbij kracht en conditie worden gecombineerd worden. Binnen CrossFit worden veel afkortingen gebruikt. “Rx” is één van de dagelijks gebruikte afkortingen. Maar wat betekent Rx eigenlijk in de context van CrossFit en waar komt deze term vandaan?

Wat betekent Rx in CrossFit?

Rx staat voor “as prescribed”, wat betekent dat de atleet de workout precies uitvoert zoals deze is voorgeschreven door de coach. Dit omvat het gebruik van de voorgeschreven gewichten, herhalingen en bewegingen zonder enige aanpassing, en dat binnen de gestelde tijdslimiet (time cap). Dit laatste is belangrijk voor de juiste intensiteit.

Bij CrossFit wisselen workouts dagelijks, vandaar ook de naam Workout Of the Day (WOD). De workouts worden geprogrammeerd door de coach voor de fitste atleten in de CrossFit box. Wanneer een atleet een workout Rx uitvoert toont dit aan dat ze de kracht, techniek en conditie hebben om de workout op het hoogste niveau te voltooien. Is dat niveau te hoog, dan kan de workout geschaald worden. Bijv. door aanpassing van gewichten, herhalingen of de beweging. Hierdoor is iedereen instaat een workout uit te voeren met dezelfde ervaren intensiteit en binnen de time cap.

Voorbeeld van een Rx workout

Laten we een voorbeeld nemen van een populaire CrossFit workout, de “Fran”:

21-15-9 herhalingen
Thrusters (43/29 kg)
Pull-ups

Time cap: 9 minutes

Als je deze workout Rx uitvoert, betekent dit dat je de thrusters met het voorgeschreven gewicht van 43 kg (voor mannen) of 29 kg (voor vrouwen) uitvoert en de pull-ups zonder enige aanpassing doet. En dit binnen de voorgeschreven time cap. Is de time cap te krap, pull-ups te lastig of thrusters te zwaar. Dan pas je de workout aan en voor je deze dus ‘scaled’ uit.

De oorsprong van de term Rx

De term “Rx” komt oorspronkelijk uit de medische wereld, waar het een afkorting is van het Latijnse woord “recipe”, wat “neem” betekent. Het werd gebruikt om aan te geven dat een arts een specifiek recept voorschrijft voor een patiënt. In CrossFit werd deze term overgenomen om aan te geven dat een workout precies volgens de voorgeschreven specificaties wordt uitgevoerd. Net zoals een arts een recept uitschrijft om gezondheid te bevorderen, zo kan een Rx workout gezien worden als een recept voor fitheid en gezondheid.

CrossFit als leefstijl

CrossFit is meer dan alleen een trainingsprogramma; het is een leefstijl. Deze leefstijl omvat niet alleen het regelmatig beoefenen van intensieve trainingen, maar ook aandacht voor voeding en rust is hierin belangrijk. Wanneer je actief bezig bent met CrossFit, wat betekent dat je meerdere keren per week traint, wordt het aanbevolen om onbewerkte voeding te eten en vooral minder suiker te consumeren. Deze leefstijlkeuzes hebben een positieve invloed op je lichaamssamenstelling. je bouwt meer spiermassa op, verliest vet en ontwikkelt een beter fysiek. En dat is allemaal meetbaar, zoals maximale gewichten die je kunt tellen, maar ook je bloedwaarden. CrossFit noemt dit het Sickness, Wellness and Fitness continuum.

Tijd om te werken aan jouw fitheid?

Tijd om te werken aan jouw fitheid en gezondheid? Probeer CrossFit en ervaar zelf hoe uitdagend en verslavend CrossFit is.

bob - Author