To Rx or not to Rx: aanpassen van een CrossFit workout - CrossFit Limes

To Rx or not to Rx: aanpassen van een CrossFit workout

Rx or scaled CrossFit workout

CrossFit is een uitdagende en intensieve fitnessroutine die zich richt op het verbeteren van algemene fysieke capaciteiten, zoals kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en snelheid. Veel CrossFit-sporters streven ernaar om de workouts ‘Rx’ uit te voeren, wat staat voor ‘as prescribed’, wat betekent als ‘zoals voorgeschreven’. De trainer programmeert namelijk dagelijks een gevarieerde workout. Zodra jij deze workout uitvoert met de voorgeschreven oefeningen, gewichten en binnen het gestelde tijdsbestek, heb je een een CrossFit workout Rx uitgevoerd.

Rx uitvoeren of schalen?

Hoe weet je of je een workout Rx moet uitvoeren of niet? Er zijn meerdere factoren die je moet overwegen om te bepalen of jij de workout Rx gaat uitvoeren of dat jij de workout ‘scaled’ gaat uitvoeren:

  1. Lichamelijke beperkingen
    Als je een fysieke beperking hebt, zoals een blessure of een gebrek aan bewegingsmogelijkheid, is het beter om de workout aan te passen om verdere schade aan jouw lichaam te voorkomen. Een trainer kan helpen om een vervangende oefening te bedenken om bijv. een geblesseerde schouder te ontzien of de rechte buikspieren te ontzien tijdens je zwangerschap.
  2. Techniek
    Het is belangrijk om de juiste techniek te beheersen voordat je probeert om een CrossFit workout Rx uit te voeren. Anders loop je het risico om jezelf te blesseren. Denk bijvoorbeeld aan technische complexe oefeningen als de Snatch. Als de techniek nog niet optimaal is, kan je werken met een lager gewicht, zodat je wel de techniek kunt trainen maar de kans op blessures minimaal is. Alternatief is de oefening net als bij een beperking te vervangen.
  3. Doelstellingen
    CrossFit is bedoelt om jouw als atleet zo algemeen mogelijk te trainen. Zodat je altijd klaar bent voor wat jij in het leven tegen kan komen. Heb jij specifieke doelstellingen om jezelf in te verbeteren, bijv. sportspecifiek zoals kracht, uithoudingsvermogen of snelheid, dan kan het slim zijn om de workout hierop aan te passen. Zodat je deze doelen eerder bereikt.

Schalen is niet gelijk aan falen

In het algemeen is het belangrijk om realistisch te zijn over je fysieke capaciteiten en de juiste techniek te beheersen voordat je besluit om een CrossFit workout Rx uit te voeren. Het is beter om een geschaalde versie van de workout uit te voeren dan het risico te lopen om jezelf te blesseren. Door consistentie – elke week meerdere keren trainen – is het een kwestie van tijd dat jij instaat bent een CrossFit workout Rx uit te voeren.

CrossFit workout schalen is cool

In samenvatting: Of je nu besluit om een CrossFit workout Rx uit te voeren of niet, het belangrijkste is om verantwoord te trainen en je fysieke beperkingen en doelstellingen in overweging te nemen. Zorg ervoor dat je de juiste techniek beheerst en train op een verantwoorde manier om blessures te voorkomen en het meeste uit je workout te halen. Bij twijfel, vraag het je trainer.

CrossFit in Alphen aan den Rijn uitproberen? Schrijf je in voor een gratis introductieles bij CrossFit Limes.

bob - Author