Wat is functional fitness? - CrossFit Limes

Wat is functional fitness?

Deadlift

Functioneel fitness is een unieke vorm van fitness die zich richt op oefeningen die bewegingen nabootsen die in ons dagelijks leven, sporten en hobby’s worden uitgevoerd. Het doel is om de algehele functionaliteit, mobiliteit en stabiliteit te verbeteren, zodat het dagelijks leven wordt vergemakkelijkt en het risico op blessures wordt verminderd. Een bekend en wereldwijd al meer dan 20 jaar beoefend functioneel fitness programma is CrossFit.

Voordelen van functioneel fitness

Functional fitness heeft voor jouw als sporter een aantal belangrijke voordelen:

 1. Verbetert de dagelijkse activiteiten
  Functioneel fitness maakt het mogelijk om dagelijkse activiteiten en bewegingen met meer gemak uit te voeren. Denk aan zware boodschappen, zandzakken slepen wanneer je bezig bent met de tuin, een sprintje naar de trein of bushalte, trap lopen en tegelijk een zware doos meenemen of bijvoorbeeld het optillen van je kleine kinderen en dan de op de grond gevallen speen oppakken.
 2. Verminderd blessurerisico
  Functionele oefeningen verbeteren de stabiliteit en balans, waardoor het risico op blessures tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten vermindert.
 3. Verhoogt de spierkracht
  Functionele oefeningen richten zich op meerdere spiergroepen tegelijk in plaats van het gefocust trainen van één spier zoals bij normale fitness vaak het geval is. Hierdoor leren spieren beter samenwerken en neemt de algehele spierkracht die je effectief kan inzetten toe. Denk hierbij aan verbetering van snelheid, totaal vermogen, spierkracht, balans en wendbaarheid.

Waarom functioneel fitness werkt

Functioneel fitness richt zich op het verbeteren van de bewegingen die in het dagelijks leven worden uitgevoerd. Door de bewegingen uit te voeren in de sportschool die erg lijken op deze bewegingen, wordt je lichaam voorbereidt op het uitvoeren van deze bewegingen in het dagelijks leven. Alles wat je aandacht geeft en veel oefent, daar wordt je beter in. Zo werkt het ook met functional fitness.

Waarom sporters enthousiast zijn over functioneel fitness

Functioneel fitness is effectief, maar een andere reden waarom sporters enthousiast zijn over functioneel fitness zijn:

 1. Verbetert de prestaties
  Door de verbetering van de kracht, stabiliteit en mobiliteit, kun je beter presteren in sporten en hobby’s.
 2. Uitdagend
  Functionele oefeningen zijn meestal gericht op het verbeteren van de bewegingen die in het dagelijks leven worden uitgevoerd. Deze bewegingen zijn vaak complexer ( bijv. een walking lunge met gewichten) dan bewegingen die je tijdens traditionele krachttraining uitvoert (legpress). Complexere bewegingen zijn uitdagender en daarom worden ze vaak ook als leuker ervaren.
 3. Leuker
  Combineer de uitdagende oefeningen met een tijdcomponent en een vleugje competitie en je hebt een training die ook nog eens veel leuker is. Door het tijdscomponent – zoveel mogelijk herhalingen in een bepaalde tijd – en competitie in de vorm van mede-sporters die dezelfde training doen, wordt jij gepusht om net even beter je best te doen in de training.

Beginnen met functioneel fitness programma CrossFit

Het bekendste programma voor functional fitness is CrossFit. Dit programma heeft in de afgelopen 20 jaar het leven van vele in positieve zin verandert. Of je nu een topatleet bent die opzoek is naar net dat beetje extra, je moeder bent en weer wilt gaan sporten na de bevalling of pensionado bent die graag alles zelfstandig wil kunnen blijven doen? Dan is CrossFit het ideale functional fitness programma voor jouw.

De kracht van het programma is dat iedereen in de basis dagelijks dezelfde training doet, maar dat we de oefeningen aanpassen aan jouw niveau. Zo is het programma uitdagend, afwisselend en raak je niet overtraint.

Schrijf je gratis in voor een functionele fitness training in Alphen aan den Rijn

  Naam*

  Email*

  Telefoonnummer*

  Datum

  Hoe heb je van ons gehoord?

  Vragen en/of opmerkingen

  Velden met * zijn verplicht.

  bob - Author