Veel gestelde vragen over CrossFit

Antwoord op al jouw CrossFit vragen

En staat jouw vraag er niet tussen? Schroom niet ons te mailen op start@crossfitlimes.com.

Algemeen

Hoe start ik?

Maak gebruik van ons contactformulier en meld je aan voor een gratis proeftraining. Tijdens zo’n training leggen we uitgebreid uit wie we zijn en wat we doen. Daarnaast is dit meteen de mogelijkheid om een CrossFit workout te ervaren. Aan het eind van de training leggen we onze inschrijfprocedure uit en nemen we de tijd om je vragen te beantwoorden.

Waarin verschilt CrossFit van andere sporten?

Doordat CrossFit allerlei elementen uit verschillende sporten met elkaar mixt wordt ons lichaam zeer divers belast. Hierdoor ontstaat een lichaam (en geest)met een zeer hoge algemene fitheid, klaar voor bijna alles wat er in het leven op je pad komt.

Wordt ik als vrouw niet te gespierd door CrossFit?

Nee, daar hebben vrouwen de hormonen helemaal niet voor. CrossFit is heel anders dan bodybuilding. Wij trainen gevarieerd, met zware en lichte gewichten. Je lichaam wordt sterk en maakt spiermassa aan, en verbrand vet door intensieve training, waarbij ook zware gewichten een belangrijke rol spelen. Spieren zijn belangrijk voor je functioneren in het dagelijks leven. Een krachtig lichaam is minder gevoelig voor overbelasting, en lichamelijke klachten zullen afnemen. Spieren geven vorm aan je lichaam, je gaat er beter uitzien, en je voelt je beter in je eigen vel. Sterk zijn is cool!

Waarom zitten er zo weinig rustpauzes in een workout?

Een CrossFit workout is kort en intensief. Hierdoor zijn er in het lichaam bepaalde hormonale reacties die zorgen voor het verbranden van vet en het aanmaken van spierweefsel. Ook gaat het rust-energieverbruik van het lichaam omhoog.(verhoogt metabolisme). Overigens duurt een CrossFit training een uur en bestaat uit warming-up, technisch gedeelte en de echte workout.

Kan ik ook personal training nemen?

Jazeker. We noemen dit Personal Coaching. Dit kan 1-op-1, maar is ook beschikbaar voor privé groepen zoals een sportteam. Personal coaching is uitermate geschikt om snel een specifiek doel te bereiken en wordt volledig afgestemd op jouw/jullie wensen en doelstellingen.

Voor wie is CrossFit?

Is CrossFit voor iedereen?

Ja, doordat binnen een workout alle oefeningen in moeilijkheidsgraad, naar boven of beneden, kunnen worden aangepast kan iedereen meedoen. Wij als trainers zorgen er voor dat iedere deelnemer op een veilige manier deel kan nemen.

Waarom zou ik CrossFit gaan doen?

CrossFit leert je beter, efficiënter, en effectiever bewegen. CrossFit maakt je fitter, sterker, gezonder, en zorgt ervoor dat je als ouder wordende mens, langer onafhankelijk blijft in je leven, en je dagelijkse dingen en je hobby’s kunt blijven doen.

Is CrossFit ook geschikt voor ouderen?

Zeker! Juist op latere leeftijd is het van belang om een activiteit te doen die gevolgen van het ouder worden zoals het verliezen van spiermassa en vermindering van de botdichtheid tegengaat. CrossFit is hiervoor zeer geschikt. Je bent dus nooit te oud om te beginnen.

Ik ben een duursporter, moet ik wel CrossFit doen?

Jazeker! CrossFit is een goede aanvulling op je duurtraining, je zult veel progressie zien in je eigen sport, als je CrossFit gebruikt voor strength en conditioning training. CrossFit zorgt ervoor, dat je sterker wordt, en beter belastbaar in je eigen sport. Dit geldt ook voor duursport. CrossFit verbeterert je prestatieniveau, met een minimum aan tijdsinvestering. CrossFit kan een aanvulling zijn op je sport, maar kan ook een goed alternatief zijn als de eigen sport niet beoefend kan worden. (Roeien, kanoën, fietsen, andere buitensporten en veldsporten).

Ik ben niet in vorm, is CrossFit wel iets voor mij?

Jazeker, CrossFit is een fitnessprogramma, waarmee je onder andere kracht en uithoudingsvermogen traint. Dat gebeurt natuurlijk niet vanzelf, je zult er hard voor moeten werken, maar je hoeft echt geen topsporter te zijn om te beginnen met je eerste training. Trainen met recreatieve sporters is net zo leuk als met sporters op hoog niveau. Dat is maar goed ook, er zijn nl. meer gewone sporters, dan topatleten.

Ik wil afvallen, moet ik dan CrossFit gaan doen?

Jazeker, door CrossFit krijg je meer spiermassa, en spieren verbranden vet bij inspanning, herstelprocessen en in rust. Tijdens intensieve inspanning, en erna verbrand je veel vet. Het is al lang bewezen dat je door middel van intensieve training meer vet verbrand, dan langdurig trainen op een lage hartslag. Spieren geven ook vorm aan je lijf, je ziet er beter uit in je blootje.

Ik doe aan andere sporten, kan ik dit combineren?

CrossFit kan een zeer welkome aanvulling zijn op alle sport- en spelsporten. De veelzijdigheid van het programma zorgt ervoor dat het lichaam allround wordt belast. Veel sporten kunnen leiden tot specifieke, éénzijdige aanpassingen wat tot inefficiënt bewegen kan voeren. De kans op blessures kan daardoor zelfs worden vergroot. CrossFit richt zich door de functionele bewegingen veel op de kracht van de heupen en midline stability. Sterke heupen zijn de sleutel tot elke krachtige atletische beweging.

Kan ik met een blessure / beperking CrossFitten?

Omdat er veel met gewichten wordt gewerkt, is het handig om te overleggen met je arts of fysiotherapeut. Zij kunnen bepalen vanaf wanneer en in welke mate u mag sporten/CrossFitten. Zorg er voor dat u de informatie van uw arts of fysiotherapeut goed naleeft en communiceert met uw CrossFit instructeur. Het mooie van CrossFit is in ieder geval dat alle oefeningen aangepast kunnen worden naar uw niveau.

Openingstijden, lesduur & benodigdheden CrossFit

Waarom zijn jullie niet de heledag open?

Omdat het concept rust op groepstrainingen, worden er vaste uren gehanteerd. Naarmate er meer leden komen, zullen daarmee ook het aantal beschikbare lessen zich uitbreiden. Het streven is wel om na verloop van tijd heel de dag lessen te kunnen draaien.

Welke materialen heb ik nodig?

Lange of korte sportbroek, t-shirt, handdoek, bidon en als u ze heeft ook zaalsportschoenen. Dit zijn schoenen (zoals zaalvoetbal- of fitness schoenen) met non-marking zolen (zolen die niet afgeven). Schoenen met witte zolen zijn niet per definitie geschikt voor onze sportvloer. Onze instructeur zal uw schoenen beoordelen.

Hoelang duurt een training, en hoe is deze opgebouwd?

De trainingen vinden plaats in groepen van maximaal 8 personen en staan altijd onder begeleiding van een coach. We starten met een warming up om vervolgens door te gaan met een techniek en/of kracht onderdeel. Daarna doet iedereen de workout die voor die dag geprogrammeerd staat, aangepast op zijn of haar niveau. De training wordt afgesloten met een korte cooling down, dit alles zal ongeveer 60 minuten duren.

CrossFit trainingen lijken zo kort, werkt het dan wel?

Onze workouts zijn kort. maar ze zijn wel erg intensief, en het is in de praktijk allang bewezen dat het werkt. Het is juist de intensiteit van de training die het trainingseffect geeft, en niet de duur van de training. Het zal enige oefening vergen, om jezelf zover te pushen, dat je vol op intensiteit kunt trainen.

Kan ik zelfstandig komen trainen?

Ja, er is een “open gym” gedeelte. Deze is ter beschikking voor iedereen die een “open gym” of “onbeperkt” abonnement heeft. Wel is het belangrijk dat je zelf weet waar je mee bezig bent, aangezien er minimale toezicht is en weinig instructie wordt gegeven. Het is dus niet voor beginners interessant. Deze worden aangeraden eerst deel te nemen aan de reguliere WOD’s en pas na verloop van tijd naar de “open gym” te gaan.

Waar zit CrossFit Limes precies?

CrossFit Limes is gevestigd op de H. Kamerlingh Onnesweg 17-A. Dit is het industrieterrein Molenwetering in Alphen aan den Rijn. Het centrum van Alphen aan den Rijn is vlakbij en de Molenwetering grenst aan de nieuwbouwwijk Kerk & Zanen.

Prijzen

Zit ik vast aan een abonnement?

Voor onze abonnementen hanteren we 1 maand opzegtermijn. Maar wees gewaarschuwd! CrossFit is verslavend. Eenmaal gestart ben je besmet en is stoppen of opgeven geen optie.

Waarom is CrossFit duurder dan een sportschool?

De prijzen van CrossFit liggen inderdaad boven de prijs van een gemiddelde sportschool, maar je kan CrossFit beter vergelijken met personal training en daar liggen de prijzen weer ver onder. Bij een reguliere sportschool betaal je om te kunnen trainen, bij CrossFit betaal je om getraint te worden.

Wat kost CrossFit?

Bij Prijzen hebben we een overzicht van de aangeboden abonnementen. Onze abonnementen zijn per maand opzegbaar, en upgraden en downgraden is elke maand mogelijk. Zo heb jij controle over je uitgaven.